Přeskočit na hlavní obsah
Přeskočit hlavičku
Platnost příspěvku skončila 26. 9. 2024!

Evropský týden udržitelnosti

 20. 9. 2024 - 26. 9. 2024
 VŠB-TUO
VŠB – Technická univerzita Ostrava se do akce zapojí i letos. Zavázala se k aplikaci principů třetí role organizací. Je velmi a dlouhodobě aktivní v oblasti udržitelného rozvoje a společenské odpovědnosti.

VŠB – Technická univerzita Ostrava se do této události zapojuje pořádáním různých aktivit, jako jsou workshopy, přednášky a swapy pro studenty, zaměstnance ale i širokou veřejnost.

Cíl je jediný: dát najevo, že nám záleží na budoucnosti světa, v němž žijeme.

 

Udržitelná Menza

V rámci Evropského týdne udržitelného rozvoje se Menza VŠB-TUO připojuje k iniciativě propagující udržitelné stravování. Hlavní prioritou je nabídnout jídla, která jsou nejen zdravá, ale také šetrná k životnímu prostředí. Připravena je speciální nabídka, která reflektuje zásady udržitelnosti a zahrnuje široký výběr veganských i vegetariánských pokrmů.

1. Nadzemní podlaží MENZY

Veganská a vegetariánská polévka

3 druhy bezmasých hlavních jídel

Rozšířený salátový bufet – S čerstvou zeleninou, luštěninami a dalšími zdravými přílohami

2. Nadzemní podlaží MENZY

Vegetariánská polévka

2 druhy masových hlavních chodů – S důrazem na lokální suroviny a etický přístup k získávání masa

Čistá voda k udržitelné budoucnosti

Univerzita se rozhodla udělat další krok směrem k udržitelnějšímu kampusu a to instalací 7 nových "sodobarů." Tyto chytré automaty, které běží na energii z našich solárních panelů, budou k dispozici všem studentům i zaměstnancům, kteří si tak mohou kdykoliv dopřát osvěžující jemně perlivou a čistou vodu. Je to nejen skvělý způsob, jak chránit životní prostředí, ale také jak nabídnout zdravější alternativu k baleným nápojům.

Hlavním cílem této iniciativy je snížit množství plastového odpadu, a proto jsme pro vás připravili recyklované lahve s naším logem, které si můžete koupit v bufetech. Tento krok je součástí naší společné snahy o udržitelnější a zodpovědnější přístup k našemu životnímu prostředí.

Program VŠB-TUO 2024

Připojte se k nám během Evropského týdne udržitelnosti na sérii inspirativních přednášek, které se zaměří na klíčová témata současnosti. Dozvíte se o inovativních přístupech v udržitelném průmyslu, strategiích na podporu biodiverzity v krajině a účinných opatřeních k prevenci plýtvání potravinami. Součástí akce bude také bazar s oblečením, jehož cílem je snížit plýtvání a podpořit recyklaci módních kousků. Přijďte získat nové znalosti, vyměnit si oblečení a podílet se na diskusi o tom, jak můžeme společně přispět k udržitelné budoucnosti.

Moderní metody návrhu ... aneb budoucnost udržitelného průmyslu?

Úterý 24. září  9:00 - 10:00 Univerzitní aula 

V éře rychlého technologického pokroku a rostoucích požadavků na udržitelnost se průmyslové odvětví nachází na prahu významné transformace. Klíčovým faktorem této změny jsou moderní metody návrhu strojních zařízení zahrnující rapid prototyping, reverzní inženýrství, 3D skenování a také 3D tisk, které nejen zvyšují efektivitu a přesnost, ale také nepřímo přispívají k ochraně životního prostředí.

Jiří Struž, Fakulta Strojní VŠB-TUO

Registrace

 

TUER – navrací přirozený koloběh vody a život do vegetačních ploch

Úterý 24. září 10:30 - 11:30 Univerzitní aula

Zveme vás k objevování myšlenky IDEA OF TUER, která se zaměřuje na obnovení rovnováhy mezi člověkem a přírodou. TUER, inspirovaný norským slovem pro travní drn, představuje přístup, jak obnovit přirozenou biodiverzitu a fyzikální vlastností půdy a krajiny. Lidská činnost zásadně transformovala téměř 90 % povrchu Země, což vedlo k dramatickým změnám v klimatu, počasí, a vodním cyklu. Věříme, že technologické inovace samy o sobě nejsou dostatečné k řešení těchto globálních problémů. Naším cílem je podporovat přírodu, která má přirozenou schopnost obnovit tuto ztracenou rovnováhu. Připojte se k nám a zjistěte, jak můžeme společně přispět k udržitelnější budoucnosti.

Jaroslav Všetička; Světová asociace TUER

Registrace

 

Zachraň jídlo

Úterý 24. září  13:00 - 14:30 Univerzitní aula 

Třetina veškerého jídla na světě se vyhazuje, přičemž u průměrného občana České republiky to činí až 33 kg ročně. Přednáška se zaměří na aktuální data o plýtvání potravinami a poskytne praktické nástroje a znalosti, jak toto plýtvání snížit. Účastníci se naučí plánovat nákupy, správně skladovat potraviny a kreativně využívat jejich přebytky. Praktická část nabídne konkrétní dovednosti pro zpracování přebytků z lednice a nadúrody. Přednáška přináší tipy, jak připravovat jídla beze zbytku, a ukazuje, jak zachraňovat jídlo s nadhledem a kreativitou. Na závěr se účastníci mohou těšit na ukázky konkrétních receptů a technik pro domácí využití.

Veronika Mejkalová, Zachraň jídlo, z. s.

Registrace

 

Bazar

Středa 25. září Budova C

Po létě je ideální čas zamyslet se nad obsahem svého šatníku a nad věcmi, které by mohly potěšit ostatní a zároveň ještě dobře posloužit.

Přijďte na náš BAZAR a přineste s sebou oblečení (dámské, pánské, dětské), doplňky, boty, hračky či knihy. Je jen na vás, zda je chcete prodat, vyměnit nebo darovat. Věci by měly být v dobrém stavu a čisté, ideálně označené informací o ceně nebo o tom, zda jsou určeny k výměně či darování. Cílem akce je přinést radost ostatním a zbavit se věcí smysluplně. Lokální přímá výměna a prodej jsou nejšetrnější a nejúčinnější způsoby ekologického získávání věcí.

Zájemce o vystavování prosíme o rezervaci prostoru do 24. září 2024 prostřednictvím e-mailu . Počet stolů je omezen.

 

 Registrace zde.

  49.83137732448187N; 18.162235035720812E
Vloženo: 23. 8. 2024
Kategorie:  Chystané akce
Zadal:  Administrátor
Útvar: 9920 - Vztahy s veřejností
Zpět